E T U S I V U Y H D I S T Y S S A F A R I A S I A A F O O R U M I G A L L E R I A

S A F A R I T Y Y P I T A U T O N   P A R A N T E L U S A F A R I V A R U S T E E T S A F A R I L L A

Ajotapahtumiin ja etenkin pidempiin retkiin on syytä varautua asianmukaisilla varusteilla, ihan tuosta vaan kauppareissun lomassa noille reissuille ei voi lähteä.Valitettavan yleistä kuitenkin on että liikenteessä ollaan ’kyl jollaa sit jotaa on jos tarvin’ –ajatuksella vailla juuri mitään tarpeistoa. Ainoastaan uusien harrastajien houkuttelemiseksi järjestettävät tapahtumat ovat sellaisia joissa ~kaikki selvitymisvarusteet tuodaan paikalle järjestäjien toimesta, muuten olisi jokaisen autokunnan suotavaa varustautua reissuun niin että yleisimmistä ongelma- ja jumitilanteista selvitään.

Aloitetaan the boring stuffilla; Turvallisuus. Vaikka ensiapulaukkua ja sammutinta harvoin tarvitaankin, ovat ne korvaamattomia vehkeitä kun tilanne tulee eteen. Nämä ovat myös edellytyksenä useisiin tapahtumiin osallistumiselle. Autossa ei myöskään tulisi pitää irrallaan juuri mitään, vaan kaikki vähänkin painava tulee olla sidottuna kiinni. Vaikkei suunnitelmiin kuuluisikaan auton kaataminen, tulee noilla kevyemmilläkin reissuilla sen verran kallistuksia ja erikoisliikkeitä että kamat varmasti seilaavat pitkin ja poikin.

Jussi Laatokassa 4.6.2011

Seuraavaksi eniten on käyttöä hinausliinalle, sakkeleille, hanskoille ja yhteydenpitovälineille. Tarvikeliikkeiden ’joustava hinausköysi 3500kg 8e’ ja vastaavat eivät ole hienoista kiloistaan huolimatta ihan niitä mitä näissä hommissa käytetään vaan ihan kunnon liina päissä olevilla lenkeillä tai koukuilla on se mihin rahansa kannattaa sijoittaa. Sakkeleita taas tarvitaan usein liinojen autoon kiinnittämisessä, niiden koukut kun eivät useinkaan käy varsinkaan tehdastekoisiin hinauspisteisiin.

Yhteydenpitovälineet tulevat myös usein tarpeeseen, vaikka useimmilla perussafareilla eivät välttömiä olekaan. Ehdottomasti yleisin vehje tähän tarkoitukseen on PMR puhelin joka ei kooltaan kännykästä poikkea eikä vaadi minkäänlaisia asennustöitä. Käyttökelposia löytyy kaupasta ihan muutamalla kympillä pari. Pidempiä yhteyksiä varten on sitten LA puhelimet ja Venäjän reissuilla tälläinen onkin lähes välttämätön koska autot eivät aina kulje letkassa kuin köyhän talon porsaat. Hinnat ja asennusvaatimukset ovat jo vähän toista luokkaa mutta niin on yhteysvälitkin. Näistä vehkeistä lisää esimerkiksi Radiohullujen sivuilla ja foorumilla.

Mikäli autossa on vinssi, tarvitaan sen käyttämistä varten puunsuojaliina jotta vältytään tarpeettomilta tuhoilta puista vinssatessa. Hinaustarkoitukseen hankittu liina on yleensä käypäinen myös tähän tarkoitukseen. Myös pylpyrä saattaa tulla vinssatessa tarpeeseen.

Antti Ravijoella 22.5.2010

Edellämainittujen lisäksi enemmän tai vähemmän käyttöä löytyy myös maastotunkille, sahalle, lapiolle ja teräsuojuksella varustetulle kirveelle. Maastotunkilla saadaan auto ylös hankalammistakin paikoista jos autossa on asiaa varten tehdyt puskurit ja helmapalkit. Joidenkin autojen vakiopuskurit saattavat maastotunkkioperaationkin kestää, mutta minkään auton helmat eivät moista menoa sulata. Sahaa ja kirvestä tarvitaan reiteille kaatuneiden puiden raivaamiseen ja nuotiotulien valmistukseen, vaikkakin ne ovat yleensä järjestävän tahon työsarkaa. Ja vaikka tämä kirjoitus onkin suunnattu lähinnä aloittelijoille ja asiaan tutustuville, todettakoon Venäjälle suuntautuvista retkistä sen verran että moottorisaha on siellä lähes välttämätön kapistus reitin raivaamisessa ja jos moinen liiteristä löytyy se kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan.

Lapiokin useimmissa varustelistoissa mainitaan ja etenkin talvella se onkin lähes välttämätön. Talvireissuissa myös lumiketjut ovat käyttökelpoisia vehkeitä jos ne jaksaa alle askarrella ja mikäli tapahtumassa niiden käyttö on sallittu. Eastcoast Offroadin järjestämissä tapahtumissa lumiketjujen käyttö on kielletty mikäli ei erikseen mainita. Samaten yhdistyksemme tapahtumissa on autossa oltava turvavyöt kaikille autossa olijoille vaikka tieliikennekäytössä vuosimallista tai muista seikoista johtuen niitä ei vaadittaisikaan.

Ja lienee sanomattakin selvää että näillä reissuilla sattuu ja tapahtuu yhtä sun toista, ja niistä selviää sitä paremmin mitä enemmän on työkaluja, tarvikkeita ja varaosia mukana.